De jaarlijkse Samenwerkingsagenda 'Drechtsteden Energieneutraal' is een uitvoeringsagenda waarin afspraken en acties zijn vastgelegd die wij samen met de andere gemeenten, bewoners, bedrijfsleven en (maatschappelijke) organisaties uitvoeren om invulling te geven aan de gestelde ambities uit het Energieakkoord Drechtsteden. In 2019 maken we een update van de energiestrategie, we stellen de transitievisie warmte vast, en we voeren de hierna benoemde activiteiten uit.
Inleiding
Met de ondertekening van het Energieakkoord Drechtsteden in februari 2018, hebben we ons gecommitteerd aan het doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Om een energieneutrale stad te kunnen worden werken we samen met bewoners en (regio)partners aan het gefaseerd stoppen van het gebruik van aardgas en andere fossiele energie zoals benzine en diesel. Daarnaast zetten we sterk in op energiebesparing en het opwekken van duurzame elektriciteit.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
We geven uitvoering aan de Samenwerkingsagenda van het Energieakkoord Drechtsteden.
We maken plannen voor het aardgasvrij maken van bestaande en nieuwe wijken en bedrijventerreinen.
Medio 2018 hebben we het uitvoeringsplan 'Nieuwe Energie in Crabbehof' uitgewerkt, waarvoor we tevens een financiële aanvraag bij het Rijk hebben ingediend. Dit plan dat in samenwerking met onze partners is opgesteld, heeft als doel om Crabbehof uiteindelijk in 2030 aardgasvrij te krijgen en over te gaan op een duurzame warmtevoorziening zoals het Warmtenet. Naast het aardgasvrij maken zet het plan in op een totale wijkverbetering met oog voor onder andere werkloosheid en (energie)armoedebestrijding. Behalve Crabbehof worden ook voor andere wijken in Dordrecht transitieplannen gemaakt op basis van onder andere de transitievisie warmte die begin 2019 gereed is.
We zetten in op energiebesparing in gebouwde omgeving.
Via het Regionaal Energieloket geven we advies over energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld isolatie), het aardgasvrij maken van woningen en organiseren we collectieve inkoopacties. Verder stimuleren we woningeigenaren gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen voor verduurzaming en energiebesparing. Ook zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de Energiecoöperatie Drechtsteden (ECD), met name ter ondersteuning van de particuliere woningeigenaren binnen de wijkaanpak. We verkennen samen met de ECD de mogelijkheden tot portfolioverbreding van de ECD ten behoeve van besparen en duurzaam opwekken.
We verlenen medewerking aan de aanleg van het Warmtenet Dordrecht.
Samen met HVC, Woonbron en Trivire werken we aan de aanleg van het Warmtenet Dordrecht. Hierbij streven we naar tenminste 6.300 aangesloten woningen/woningequivalenten in 2019. Daarbij zijn wij verantwoordelijk voor de aansluiting van bestaande en nieuwe gemeentelijke gebouwen. We informeren en toetsen ontwikkelaars en bouwers binnen het warmteleveringsgebied op de aansluitingsplicht bij alle nieuwbouw, en buiten het warmteleveringsgebied waar mogelijk bij aanbestedingen.
We stimuleren en ontwikkelen samen met partners duurzame projecten.
Het opwekken van voldoende duurzame energie is een van de hoofddoelstellingen van het vastgestelde energiebeleid. Samen met de Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) investeren we in het opwekken van duurzame energie en zorgen hierbij voor maximale mogelijkheden voor bedrijven en bewoners om te participeren. Revenuen uit deze installaties komen ten goede aan het versnellen van de energietransitie. In 2019 wordt hiervoor onder andere gewerkt aan de voorbereiding van de bouw van het zonnepark Amstelwijck.
We verduurzamen ons gemeentelijk vastgoed.
In 2018 zijn in het kader van de Europese Energie Efficiency regeling energieaudits uitgevoerd voor de gemeentelijke panden waar ambtenaren gehuisvest zijn. De uitkomsten van deze audits geven input voor de invulling van de Meerjarenonderhoudsprogramma's (MJOP's). Vanaf 2019 worden ook voor de overige panden energieonderzoeken uitgevoerd en doen we waar mogelijk extra inspanningen om energieneutraal te worden. We blijven daarnaast ook daken beschikbaar stellen voor zonnepanelen.