De grootste post betreft onderwijshuisvesting (43%), waarvoor de gemeente een wettelijke taak heeft. Voor het primair onderwijs wordt een exploitatiebijdrage beschikbaar gesteld aan de schoolbesturen, voor het voortgezet onderwijs ligt de uitvoering en financiering nog bij de gemeente. Voor voor- en vroegschoolse opvang, voorkomen van voortijdig schoolverlaten (inclusief leerplicht/RMC) worden subsidies en bijdragen beschikbaar gesteld aan de GR Dienst Gezondheid & Jeugd (GR DG&J) en diverse Dordtse instellingen (33%). Daarnaast zijn hier de lasten opgenomen van activiteiten op het gebied van arbeidsmarkt en werkgelegenheid, economie en ondernemerschap, bedrijventerreinen (subsidies bedrijven-investeringszones (BIZ) en project Westelijke Dordtse Oever (WDO), markten en kiosken, leerpark, bibliotheek, Wet educatie beroepsonderwijs (WEB) en leerlingenvervoer.
De baten bestaan met name uit rijksbijdragen voor onderwijshuisvesting, voor- en vroegschoolse educatie, tegengaan voortijdig schoolverlaten en volwasseneneducatie, marktgelden en belastingen voor bedrijven-investeringszones.
Totaal programma Lerend en Ondernemend Dordrecht: € 28,5 miljoen
In het staafdiagram in de linker bovenhoek staan de lasten, de baten en het saldo inclusief mutaties met reserves. In het cirkeldiagram hierboven wordt de opbouw van de kosten van het programma weergegeven exclusief mutaties met reserves.