Wendbare en flexibele organisatie
Ontwikkelingen in onze stad en regio vragen om een wendbare en flexibele gemeentelijke organisatie. We zetten onze opgaven centraal en werken daar waar het kan in co-creatie met onze partners om die opgaven te realiseren. We willen onze stad sneller en beter bedienen door continu in gesprek te blijven met onze inwoners en partners en door ruimte te geven aan initiatieven. We versnellen de besluitvorming door in te zetten op duidelijke voorstellen, zodat het bestuur een afgewogen besluit kan nemen.
Een flexibele schil blijft essentieel voor de totale flexibiliteit van de organisatie. We toetsen en monitoren op de kwaliteit en urgentie van inhuur en wegen zorgvuldig af of gebruik gemaakt moet worden van inhuur. We houden bij de keuze voor inhuur rekening met de voorwaarden die het Rijk stelt in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA).
Toekomstbestendige organisatie
We werken in 2019 verder aan een toekomstbestendige moderne organisatie, waarin bestaande, maar ook nieuwe talenten de kans krijgen om aan de opgaven te werken. Om de ambities uit het Coalitieakkoord 2018-2022 te realiseren, groeit de omvang van het werknemersbestand gedurende 2019 gefaseerd. We kijken hierin goed welke nieuwe kennis en vaardigheden nodig zijn en profileren ons als modern werkgever in de aantrekkende arbeidsmarkt. Het aantrekken van nieuw talent vraagt om een vernieuwd inwerkprogramma/proces, zodat nieuwe medewerkers snel hun weg vinden binnen de organisatie en het netwerk. Omdat de gemiddelde leeftijd van ons werknemersbestand ook in 2019 zal toenemen, werken we tegelijkertijd ook aan een goed 'uitwerkprogramma', waarin de nadruk ligt op tijdige kennisdeling en -overdracht.
We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om (afgestudeerde) studenten te helpen bij hun verdere ontwikkeling door stageplaatsen en traineeships aan te bieden. Zij krijgen daardoor ruimte om hun kennis en talenten te ontwikkelen en te ontplooien. In oktober 2018 zijn we voor de duur van anderhalf jaar in samenwerking met andere Drechtsteden een Drechtstedelijk traineeprogramma gestart. Naast stages zetten we ook in op opdrachten voor minorstudenten en voor praktijkopdrachten voor onderwijsinstellingen. Ons streven is om op jaarbasis 7% van het personeelsbestand uit stagiairs te laten bestaan.
Diverse, vitale en lerende organisatie
Vanuit het regionale programma 'Goed Werkgeverschap' kiest Dordrecht voor een aanpak gericht op duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Dordrecht wil als organisatie een afspiegeling zijn van de Dordtse samenleving. In 2019 zetten we in op twee doelgroepen: LHBTI en arbeidsvermogen. We zijn het 'Charter Diversiteit' aangegaan en hebben de 'Verklaring van Dordrecht' afgegeven. Daarnaast ligt in 2019 de nadruk op de groep medewerkers die fysiek zware arbeid verricht. Ook streven we ernaar om het ziekteverzuim op maximaal 5% te houden.
Als lerende organisatie investeren we in de ontwikkeling van medewerkers en teams. We kijken strategisch naar trainingen en opleiding van onze medewerkers. We geven bewust aandacht aan reflectie en evaluatie. De flexibele inzet van medewerkers wordt vergroot door talenten beter te benutten en steeds op zoek te gaan naar de juiste match tussen werk/opdracht en medewerker. Sterke medewerkers kunnen een goede afweging maken tussen de belangen van onze partners en wet- en regelgeving. Sterke (waar passend zelforganiserende) teams met duidelijke doelstellingen die eigenaarschap tonen dragen bij aan het realiseren van de ambities uit het coalitieakkoord. We verbeteren continu dat wat we doen door te experimenteren met nieuwe werkvormen en deze te reflecteren en evalueren.