Naam Reserve: SI - Impulsen sociale veiligheid
Aard Reserve: Bestemmingsreserve
Functie: Besteding
(Start)bedrag: € 2.000.000
Portefeuillehouder: A.W. Kolff en B.C.M. Stam
Doel reserve:
In de afgelopen decennia is het veiligheidsvraagstuk ingrijpend veranderd. Thema's die nu niet meer weg te denken zijn, zijn onder meer persoonlijke veiligheid (terrorisme), digitale veiligheid (cyberaanvallen) en georganiseerde criminaliteit (ondermijning). We doen er alles aan om de mensen die in onze stad wonen, werken of verblijven op alle vlakken een zo veilig mogelijk gevoel te bieden. Maar willen we deze fenomenen het hoofd kunnen bieden, zal extra moeten worden geïnvesteerd in de stad.
Om opgavegestuurd werken binnen de Veilige Stad goed vorm te geven vinden wij het belangrijk dat niet alleen de gemeente een rol heeft in het werken aan leefbaarheid en veiligheid in de stad. Wij vragen ook de betrokkenheid van burgers, ondernemers en partners. Waarbij de gemeente als aanjager, facilitator en verbinder optreedt in de leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken en ook de benodigde expertise biedt voor de uitvoering ervan. Want de veiligheid wordt vergroot en de sociale bindingen worden versterkt wanneer burgers meer betrokken worden bij de vormgeving van veiligheid. Wie op die manier naar veiligheid kijkt, verbindt het dus niet slechts met het bestrijden van criminaliteit en overlast, maar vult het ook in met een positief gevoel van verbondenheid in de omgeving waarin men zich bevindt. Veiligheid is dan een middel om een sociale stabielere samenleving te krijgen.
Het is van belang om de aanpak ernstige overlast in de stad te continueren, om te werken aan het behouden van de sociale stabiliteit, het bestrijden van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, het weerbaar maken van de stad tegen cybercrime, het bevorderen van participatie/inzet in de wijk en daarmee te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Om goed invulling te kunnen geven aan deze benoemde thema's uit het Coalitieakkoord 2018-2022, die uitstekend aansluiten bij de landelijke en regionale prioriteiten, is de komende vier jaar jaarlijks een extra bijdrage nodig.