Concluderend kan gesteld worden dat de financiële positie van de gemeente Dordrecht gezond is en er voldoende ruimte is om onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen.
De omvang van de activa kent de komende jaren een dalend verloop. Dit komt met name door uitname van de boekwaarden onderwijshuisvesting, vrijval van beleggingen (financiële activa) en afbouw van grondposities (bouwgronden in exploitatie).
De materiële vaste activa kennen een aflopend verloop, doordat in 2018 de activa voor onderwijshuisvesting tegen boekwaarde worden overgedragen. Hiertegenover staat een evenredige afname van het eigen vermogen door vrijval van de reserve onderwijshuisvesting.
Met ingang van de Begroting 2018 is besloten de verliesvoorzieningen grondexploitaties op basis van eindwaarde op te nemen. Dit leidt tot een eenmalig verlaging van de activa in 2018 en daarna een constant beeld op de verliesvoorzieningen voor onderhanden werken op bouwgronden.
Het eigen vermogen is vanaf 2019 redelijk stabiel en blijft rond de € 310 miljoen. De algemene reserve, die daarbinnen valt kent wel een licht dalend verloop, waardoor een groter deel van het vermogen beklemd of bestemd is. Ook het vreemd vermogen neemt de komende jaren af, doordat langlopende leningen trapsgewijs worden afgelost. Er is geen directe herfinanciering nodig, omdat de geplande investeringen gedekt kunnen worden uit de liquide middelen die beschikbaar komen uit de vrijval van beleggingen. De schuldquote neemt licht toe en de solvabiliteit (verhouding Eigen Vermogen/Totaal Vermogen) is stabiel.
In deze begroting is geen rekening gehouden met effecten van eventuele verkoop van aandelen Eneco NV. Feitelijk verandert de financiële positie van de gemeente nauwelijks, maar optisch heeft dit grote invloed op de balans en de kengetallen. Voor Eneco komt dat door het liquide maken van een stille reserve, waardoor het eigen vermogen enorm toeneemt.